CERTYFIKACJA ISO 22000
Głównym celem normy ISO 22000 jest zapewnienie jak najwyższego poziomu zarządzania bezpieczeństwem żywności na każdym etapie produkcji oraz w procesach logistycznych. Kluczowe jest zatem rozpoznanie tych zagrożeń i dążenie do stałej optymalizacji procesów zarządzania w celu wyeliminowania ryzyka dla bezpieczeństwa żywności. Przedsiębiorstwa, które wdrożyły certyfikat zgodnie z wymaganiami ISO 22000, muszą wykazać daleko idącą zdolność do nadzorowania zagrożeń występujących w procesach produkcji i dostawy artykułów żywnościowych. Jak pokazuje praktyka, konsumenci chętniej sięgają po towary, które pochodzą z certyfikowanych zakładów produkcyjnych.
Certyfikacja ISO 22000 obejmuje wykonanie pełnego auditu organizacji i zmian wdrożonych na potrzeby normy, a także ustanowienie Polityki Bezpieczeństwa Żywności. Co ważne, norma ta uwzględnia również kluczowe elementy systemów zarządzania jakością w branży spożywczej: HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), GMP (Dobre Praktyki Produkcji) i GHP (Dobre Praktyki Higieny). Dlatego certyfikacja ISO 22000 ma zastosowanie w praktycznie wszystkich przedsiębiorstwach, które działają w branży wytwórczej artykułów spożywczych - bez względu na wielkość produkcji.
Korzyści z wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania ISO 22000
- sprawniejszy i bardziej przejrzysty system zarządzania produkcji,
- skuteczne identyfikowanie problemów z jakością artykułów spożywczych,
- zapewnienie efektywnego systemu komunikacji z dostawcami i podwykonawcami,
- pełna zgodność z obowiązującymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
- możliwość sprzedaży produktów na rynkach Unii Europejskiej.
Certyfikat GCS stanowi obiektywny dowód wdrożonej i funkcjonującej normy ISO 22000.
Certyfikat ISO 22000
Bezpieczeństwo żywności to jeden z największych priorytetów firm zaangażowanych w proces jej produkcji na którymkolwiek ze szczebli. Jednocześnie obecność w tym sektorze rynku wymaga transparentności i stałego zabiegania o zaufanie klientów. Pomóc w tym może certyfikat ISO 22000 potwierdzający spełnianie wymogów norm z zakresu bezpieczeństwa żywności. Wzrost zaufania klientów jest jednym z kluczowych elementów budowanie długotrwałych relacji między przedsiębiorstwem a odbiorcami. ISO 22000 to międzynarodowa, uznawana praktycznie na całym świecie norma, która daje przedsiębiorstwom szansę podnoszenia jakości usług, a tym samym zabiegania o nowych klientów. Czym dokładnie jest norma ISO 22000, jakich firm dotyczy, jakie korzyści za sobą niesie i jak ją wdrożyć? Przeczytaj, aby się dowiedzieć.
ISO 22000 – co to jest i do czego służy?
Jak już wspomniano, ISO 22000 jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności skierowany do przedsiębiorstw biorących udział w procesie jej produkcji. Wyróżnia się uniwersalnością, to znaczy możliwością dostosowania do wymogów normy każdej organizacji z sektora. Może być też integrowana z innymi normami ISO, np. systemem zarządzania jakością ISO 9001. Jest z nią zharmonizowana, a niektóre elementy tych systemów są wspólne. Warto pamiętać, że bezpieczeństwo żywotności jest kluczowe na każdym etapie produkcji, transportu i magazynowania. Dla wielu firm niezwykle istotny jest fakt, że certyfikaty ISO 22000 jest rozpoznawalny i poważany na całym świecie. Dlatego jego uzyskanie zwiększa konkurencyjność organizacji na międzynarodowym rynku. Dodatkowo system zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 pozwala na łatwiejsze pozyskanie klientów czy też inwestorów.
Norma ISO 22000 jest co pewien czas aktualizowana. W poprzednich latach udoskonalono ją m.in. w oparciu o współczesne standardy i wymagania wynikające z zasad HACCP obowiązujących w całej Unii Europejskiej. Warto jednak wiedzieć, że wymagania dotyczące ISO 22000 są znacznie wyższe niż system HACCP. Między innymi dlatego zdobycie certyfikatu jest dla firmy powodem do dumy i sposobem na wyróżnienie się na rynku w niezwykle pozytywny sposób. System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 zwiększa konkurencyjność i jest szansą na ekspansję zagranicznych rynków. Wzrost konkurencyjności jest niezwykle istotny dla osiągnięcia stabilnej pozycji i nieustannego podnoszenia jakości oferowanych produktów.
Do kogo skierowana jest norma ISO 22000?
Certyfikaty ISO 22000 traktuje się przede wszystkim jako potwierdzenie jakości procedur stosowanych w przedsiębiorstwie w kontekście bezpieczeństwa żywności. Wbrew pozorom certyfikacji poddają się jednak nie tylko producenci z tego sektora. Oprócz producentów żywności, norma zarządzania bezpieczeństwem żywności jest skierowana do przedsiębiorstw działających na wszelkich szczeblach łańcucha żywnościowego i wspierających produkcję w tej branży, a więc przede wszystkim do:
- producentów żywności (w tym płodów rolnych, produktów pierwotnych, środków żywnościowych),
- producentów pasz,
- firm zajmujących się transportem i przechowywaniem środków spożywczych, przedsiębiorstwa biorące udział w całym łańcuchu żywnościowym,
- firm logistycznych (w tym magazynów czy hurtowni żywności),
- producentów dodatków do żywności,
- producentów opakowań do kontaktu z żywnością,
- producentów maszyn i urządzeń,
- producentów środków czystości,
- usługodawców (np. z zakresu ochrony przed szkodnikami),
- handlu detalicznego, czyli detalistów zajmujących się zbytem żywności (np. sklepów),
- usługodawców z branży żywieniowej (np. restauracji, firm cateringowych),
- producentów pestycydów, nawozów, leków, środków dietetycznych i innych substancji wykorzystywanych w produkcji żywności.
Certyfikat ISO 22000 – korzyści dla organizacji
Spełnienie warunków normy ISO 22000 potwierdza wysokie standardy systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacji. Dzięki temu niesie za sobą szereg korzyści. Do najważniejszych z nich należą:
- Poprawa wizerunku firmy w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także wzrost zadowolenia klientów wynikający najwyższych standardów i przestrzegania procedur,
- podniesienie skuteczności w zakresie jego zapewnienia,
- pełna zgodność ze wszelkimi obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej przepisami,
- możliwość prowadzenia sprzedaży poza rodzimym rynkiem,
- sprawniejszy i bardziej przejrzysty system zarządzania produkcją,
- minimalizacja zagrożeń związanych z jakością na każdym etapie produkcji lub dostarczania usługi, profesjonalne zarządzanie jakością i ciągłe doskonalenie redukują ryzyko wystąpienia niebezpiecznych sytuacji,
- zwiększenie efektywności dostaw i poprawa współpracy z dostawcami oraz podwykonawcami,
- możliwość pozyskania nowych konsumentów, inwestorów i partnerów biznesowych.
Korzyści wynikające ze spełnienia wszystkich warunków certyfikacji są długofalowe. Ich skutki można zaobserwować w praktycznie każdym obszarze działalności przedsiębiorstwa.
Wdrażanie ISO 22000
Norma ISO 22000 jest bardzo rozbudowana. Dlatego proces jej wdrażania zwykle jest długotrwały. Wymaga też zaangażowania całego zespołu. Można przeprowadzać go całkowicie wewnątrz struktur przedsiębiorstwa lub skorzystać z pomocy zewnętrznego konsultanta, który będzie nim kierował. Wdrażanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 powinno się odbywać poprzez kilka etapów. Jakich?
- Audyt stanu „zerowego” na zgodność z wymogami normy ISO 22000 dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Audyt może być przeprowadzony przez zewnętrznego lub wewnętrznego, odpowiednio przygotowanego audytora. Powinien on obejmować analizę SWOT (analiza zagrożeń, szans, mocne i słabe strony) przedsiębiorstwa w odniesieniu do spełnienia założeń normy, a także wyraźnie wskazywać, które wymagania nie są spełnione.
- Przystąpienie do optymalizacji procesów.
- Szkolenie kadry zarządzającej oraz pracowników – należy przedstawić im wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000. Poznanie zasad niezbędnych do uzyskania certyfikacji oraz kolejnych działań niezbędnych dla wdrożenia systemu jest kluczowe dla współpracy zespołu i zapobiegania zagrożeniom.
- Określenie i zakomunikowanie odpowiedzialności oraz uprawnień poszczególnych członków zespołu mających wpływ na bezpieczeństwo żywności.
- Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności Organizacji oraz innej niezbędnej dokumentacji. Powinna ona zawierać zasady związane z zapewnianiem prawidłowego funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności z uwzględnieniem specyfiki danej firmy.
- Wdrożenie zasad nowego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z ISO 22000.
- Weryfikacja wdrożonego systemu – sprawdzenie jego zgodności z ISO 22000 oraz działania. Etap powinien obejmować przeprowadzenie audytu wewnętrznego.
Jeżeli wewnętrzny audyt nie wykaże nieprawidłowości, proces certyfikacji może zostać rozpoczęty.
Jak uzyskać certyfikat ISO 22000?
Certyfikaty ISO w tym ISO 22000 mogą być przyznawane przez wyspecjalizowaną w tym zakresie jednostkę – taką jak GCS Quality. Proces certyfikacji rozpoczyna się na prośbę danej firmy czy instytucji. Sprowadza się on w znacznej mierze do audytu przeprowadzanego przez niezależnego audytora. Jeżeli wykaże on pewne niezgodności, organizacja otrzyma czas na ich skorygowanie. Jeżeli natomiast wszystkie wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności będą spełnione, po weryfikacji wyników audytu organizacja otrzyma certyfikat ISO 22000. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do kontaktu.
Usługi powiązane
- Certyfikacja ISO 9001
- Certyfikacja ISO 27001
- RODO
- Certyfikacja ISO 13485
- Certyfikacja ISO 14001
- Certyfikacja ISO 22301
- HACCP
- Standard PN-EN 15224
- Cyberbezpieczeństwo
- Certyfikacja ISO 45001/ OHSAS/ PN‑N‑18001
- Inne
- Administracja Publiczna
- Drewno i papier
- Energetyka
- Górnictwo i metalurgia
- Kolejnictwo
- Produkcja
- Transport i logistyka
- Budownictwo
- Edukacja
- Finanse
- Handel
- Motoryzacja
- Rolnictwo i żywność
- Turystyka i Spa
- Chemia i kosmetyki
- Elektryka i elektronika
- Gastronomia
- IT
- Ochrona zdrowia
- Telekomunikacja
Chcesz wiedzieć więcej?
Skontaktuj się z nami
- Telefon: 71 716-55-22
- Email: certyfikacja@gcsquality.pl