Certyfikacja
CERTYFIKACJA HACCP
Bezpieczeństwo żywności to temat o szczególnym znaczeniu w całej Unii Europejskiej. Na producentach artykułów przeznaczonych do spożycia ciąży duża odpowiedzialność, którą dodatkowo napędzają rosnące wymagania, a także świadomość konsumentów. Konsekwencją tej sytuacji są coraz ostrzejsze regulacje prawne, które mają na celu zapewnić jak najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentom w Europie.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system zarządzania jakością produktów spożywczych, który opiera się na ocenie zagrożeń bezpieczeństwa produkcji. Kluczowym elementem systemu jest zdiagnozowanie - a następnie stała kontrola - elementów, które są szczególnie narażone na obniżenie jakości produktów spożywczych. System wdraża się indywidualnie dla każdego zakładu produkcyjnego lub firmy gastronomicznej, uwzględniając wszystkie zagrożenia, które mogą wystąpić w konkretnym przedsiębiorstwie.
Korzyści z wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania HACCP
- spełnienie europejskich wymagań w zakresie norm żywności,
- prawidłowa kontrola procesów produkcyjnych,
- zwiększenie świadomości pracowników w obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności,
- spełnienie oczekiwań klientów, gwarantując produkt bezpieczny o odpowiedniej jakości,
- możliwość zredukowania konsekwencji prawnych w przypadku ewentualnych roszczeń sądowych konsumentów dotyczących jakości produktu.
Certyfikat GCS stanowi obiektywny dowód wdrożonego i funkcjonującego systemu HACCP.
Czym jest system i certyfikacja HACCP?
System HACCP służy do, jak już wspomniano, kontroli jakości produktów spożywczych. Od 2004 r. jest obowiązkowy dla wszystkich podmiotów zajmujących się:
- produkcją żywności (z wyjątkiem tzw. produkcji pierwotnej),
- przetwarzaniem żywności,
- dystrybucją żywności,
- produkcją pasz i premiksów dla zwierząt.
Polega na identyfikacji i szacowaniu skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej. Elementem systemu jest również wypracowanie metod ograniczania tego rodzaju zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.
System HACCP działa w oparciu o 7 podstawowych zasad. Są to:
- analiza zagrożeń – zidentyfikowanie zagrożeń oraz ryzyka ich wystąpienia, a jednocześnie ustalenie metod prowadzących do zapobiegania ich występowaniu;
- ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli (KPK/CCP) – wykonywane w celu zminimalizowania występowania zagrożeń;
- ustalenie dla każdego KPK wymagań, jakie powinien spełniać i określenie granic tolerancji (limitów krytycznych);
- ustalenie i wprowadzenie systemu monitorowania KPK;
- ustalenie działań korygujących, jeśli KPK nie spełnia ustalonych wymagań;
- ustalenie procedur weryfikacji – wykorzystywanych w celu potwierdzenia, że działa zgodnie z planem i spełnia swoje zadanie;
- opracowanie i prowadzenie dokumentacji systemu HACCP – zawierającej opis etapów jego wprowadzania, a także ustalenia dot. sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji.
Certyfikacja HACCP stanowipotwierdzenie dbałości danego przedsiębiorstwa o bezpieczeństwo. Dostarcza również informacje potrzebne do zwiększania świadomości pracowników i konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także doskonalenia stosowanych procedur. Ze względu na złożoność tematu z wymogami systemu najlepiej zapoznać się podczas szkolenia HACCP.
Wdrożenie HACCP – o czym pamiętać?
Wdrażanie systemu HACCP powinno się odbywać w sposób metodyczny i uporządkowany. Najczęściej stosuje się podobny schemat obejmujący:
- audyt wstępny (tzw. audyt zerowy) – pozwalający na ocenę aktualnie stosowanych schematów;
- wyodrębnienie w ramach struktury organizacyjnej firmy jednostki odpowiedzialnej za nadzór nad wdrażaniem systemu – przydatne może się okazać szkolenie HACCP dla pracownika lub pracowników mających pełnić te funkcje;
- opracowanie schematów, dokumentacji i procedur zgodnie z zasadami HACCP,
- sprawdzenie prawidłowości funkcjonowania systemu (audyt wewnętrzny),
- przygotowanie do audytu certyfikującego.
- Certyfikacja HACCP – jak uzyskać?
Certyfikacja HACCP jest procesem realizowanym przez niezależne organizacje – takie jak GCS Quality. Jako akredytowana jednostka zajmująca się również certyfikacją ISO 22000, stawiającą przed firmami znacznie surowsze wymogi, możemy nazwać się ekspertami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Nasi audytorzy są drobiazgowi i dokładni, ale również obiektywni. Dlatego decydując się na certyfikację HACCP właśnie z nami, możesz liczyć na uczciwy wynik audytu oraz szczegółowy raport pozwalający w dalszym stopniu doskonalić stosowane mechanizmy i systemy. Zapraszamy do kontaktu!
Chcesz wiedzieć więcej?
Skontaktuj się z nami
- Telefon: 71 716-55-22
- Email: certyfikacja@gcsquality.pl