GCS Quality GCS Quality — Certyfikacja ISO | Szkolenia i Wdrażanie systemów zarządzania jakością ISO
  • Certyfikacja Systemów
    • ISO 9001
    • ISO 14001
    • Cyberbezpieczeństwo
    • ISO 27001
    • ISO 22301
    • ISO 45001/ OHSAS/ PN‑N‑18001
    • RODO
    • HACCP
    • ISO 22000
    • ISO 13485
    • PN-EN 15224
    • Inne
  • Szkolenia
    • ISO 9001
    • ISO 14001
    • ISO 45001
    • ISO 27001
    • Zintegrowane systemy zarządzania
    • Inne
  • Branże
    • Administracja publiczna
    • Budownictwo
    • Chemia i kosmetyki
    • Drewno i papier
    • Edukacja
    • Elektryka i elektronika
    • Energetyka
    • Finanse
    • Gastronomia
    • Górnictwo i metalurgia
    • Handel
    • IT
    • Kolejnictwo
    • Motoryzacja
    • Ochrona zdrowia
    • Produkcja
    • Rolnictwo i żywność
    • Telekomunikacja
    • Transport i logistyka
    • Turystyka i Wellness & Spa
  • Jak działamy
  • O nas
  • Kontakt

Certyfikacja

CERTYFIKACJA HACCP

Bezpieczeństwo żywności to temat o szczególnym znaczeniu w całej Unii Europejskiej. Na producentach artykułów przeznaczonych do spożycia ciąży duża odpowiedzialność, którą dodatkowo napędzają rosnące wymagania, a także świadomość konsumentów. Konsekwencją tej sytuacji są coraz ostrzejsze regulacje prawne, które mają na celu zapewnić jak najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentom w Europie.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system zarządzania jakością produktów spożywczych, który opiera się na ocenie zagrożeń bezpieczeństwa produkcji. Kluczowym elementem systemu jest zdiagnozowanie - a następnie stała kontrola - elementów, które są szczególnie narażone na obniżenie jakości produktów spożywczych. System wdraża się indywidualnie dla każdego zakładu produkcyjnego lub firmy gastronomicznej, uwzględniając wszystkie zagrożenia, które mogą wystąpić w konkretnym przedsiębiorstwie.

Korzyści z wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania HACCP

  • spełnienie europejskich wymagań w zakresie norm żywności,
  • prawidłowa kontrola procesów produkcyjnych,
  • zwiększenie świadomości pracowników w obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności,
  • spełnienie oczekiwań klientów, gwarantując produkt bezpieczny o odpowiedniej jakości,
  • możliwość zredukowania konsekwencji prawnych w przypadku ewentualnych roszczeń sądowych konsumentów dotyczących jakości produktu.

Certyfikat GCS stanowi obiektywny dowód wdrożonego i funkcjonującego systemu HACCP.

Pobierz:

  • Zapytanie ofertowe
  • Ogólne Warunki Handlowe
  • Szczegółowe Warunki Certyfikacji Systemów Zarządzania

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Napisz, a spróbujemy Ci pomóc.

Skontaktuj się

Czym jest system i certyfikacja HACCP?

System HACCP służy do, jak już wspomniano, kontroli jakości produktów spożywczych. Od 2004 r. jest obowiązkowy dla wszystkich podmiotów zajmujących się:

  • produkcją żywności (z wyjątkiem tzw. produkcji pierwotnej),
  • przetwarzaniem żywności,
  • dystrybucją żywności,
  • produkcją pasz i premiksów dla zwierząt.

Polega na identyfikacji i szacowaniu skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej. Elementem systemu jest również wypracowanie metod ograniczania tego rodzaju zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.

System HACCP działa w oparciu o 7 podstawowych zasad. Są to:

  1. analiza zagrożeń – zidentyfikowanie zagrożeń oraz ryzyka ich wystąpienia, a jednocześnie ustalenie metod prowadzących do zapobiegania ich występowaniu;
  2. ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli (KPK/CCP) – wykonywane w celu zminimalizowania występowania zagrożeń;
  3. ustalenie dla każdego KPK wymagań, jakie powinien spełniać i określenie granic tolerancji (limitów krytycznych);
  4. ustalenie i wprowadzenie systemu monitorowania KPK;
  5. ustalenie działań korygujących, jeśli KPK nie spełnia ustalonych wymagań;
  6. ustalenie procedur weryfikacji – wykorzystywanych w celu potwierdzenia, że działa zgodnie z planem i spełnia swoje zadanie;
  7. opracowanie i prowadzenie dokumentacji systemu HACCP – zawierającej opis etapów jego wprowadzania, a także ustalenia dot. sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji.

Certyfikacja HACCP stanowipotwierdzenie dbałości danego przedsiębiorstwa o bezpieczeństwo. Dostarcza również informacje potrzebne do zwiększania świadomości pracowników i konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także doskonalenia stosowanych procedur. Ze względu na złożoność tematu z wymogami systemu najlepiej zapoznać się podczas szkolenia HACCP.

Wdrożenie HACCP – o czym pamiętać?

Wdrażanie systemu HACCP powinno się odbywać w sposób metodyczny i uporządkowany. Najczęściej stosuje się podobny schemat obejmujący:

  • audyt wstępny (tzw. audyt zerowy) – pozwalający na ocenę aktualnie stosowanych schematów;
  • wyodrębnienie w ramach struktury organizacyjnej firmy jednostki odpowiedzialnej za nadzór nad wdrażaniem systemu – przydatne może się okazać szkolenie HACCP dla pracownika lub pracowników mających pełnić te funkcje;
  • opracowanie schematów, dokumentacji i procedur zgodnie z zasadami HACCP,
  • sprawdzenie prawidłowości funkcjonowania systemu (audyt wewnętrzny),
  • przygotowanie do audytu certyfikującego.
  • Certyfikacja HACCP – jak uzyskać?

Certyfikacja HACCP jest procesem realizowanym przez niezależne organizacje – takie jak GCS Quality. Jako akredytowana jednostka zajmująca się również certyfikacją ISO 22000, stawiającą przed firmami znacznie surowsze wymogi, możemy nazwać się ekspertami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Nasi audytorzy są drobiazgowi i dokładni, ale również obiektywni. Dlatego decydując się na certyfikację HACCP właśnie z nami, możesz liczyć na uczciwy wynik audytu oraz szczegółowy raport pozwalający w dalszym stopniu doskonalić stosowane mechanizmy i systemy. Zapraszamy do kontaktu!

Chcesz wiedzieć więcej?

Skontaktuj się z nami

  • Telefon: 71 716-55-22
  • Email: certyfikacja@gcsquality.pl
© 2022 Copyright GCS Quality Sp. z o.o.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Więcej o plikach cookie możesz dowiedzieć się tutaj.

  • Certyfikacja Systemów
  • Szkolenia
  • Branże
  • Jak działamy
  • O nas
  • Kontakt